Studiossa nyt

Savon Aamu

Joonas Puomio

Podcastit

Savon Aaltojen podcasteista löydät parhaimmat poiminnat taajuudella kuulluista haastatteluista, joissa esillä ovat aina monipuoliset aiheet sekä äänessä mielenkiintoiset studiovieraat. Podcastiksi päivittyvät myös kanavan lukuisat erikoisohjelmat. Uutta sekä ennen kaikkea kuuntelemisen arvoista sisältöä päivittyy tarjolle useita kertoja viikossa. Kuuntele ja uppoudu tarinoiden äärelle!

Muistatko vielä vuoden 1999 hellejuhannuksen Pohjois-Savossa? Tänä vuonna luvassa tavanomaisempaa säätä

Tilastojen mukaan Pohjois-Savon keskimääräinen juhannussää on pääasiassa kesäinen. Ilmatieteen laitoksen meteorologin Jaakko Savelan mukaan Pohjois-Savon alueella juhannuspäivänä lämpötilat sijoittuvat tavallisesti 18 ja 22 asteen välille. Yön alin lämpötila puolestaan vaihtelee 8 ja 12 asteen välillä.

– Poutainen on vähän tyypillisempi sää kuin sateet juhannuksena, Savela toteaa.

Lämpimintä juhannusta Pohjois-Savossa vietettiin vuonna 1999.

-Juhannuspäivän päivän osalta lämpimien lämpötila, joka on havaittu, on ollut Kuopio ritoniemen havaintoaseman 31,1 astetta vuonna 1999. Silloin mitattiin muillakin havaintoasemilla kovia lämpötiloja, Savela mainitsee.

Juhannusaaton kovin lämpötila mitattiin 2019 Siilinjärven lentoaseman ja Varkauden Kosulanniemen havaintoasemalle, jolloin elohopea nousi 28,5 asteeseen.

Vaikka tyypillisesti juhannusta vietetään poutaisessa säässä, on sadekin päässyt yllättämään juhannuksen viettäjät.

– Juhannuspäivän osalta suurin sademäärä, mikä on havaittu, on 41,3 milliä Rautavaaran Ala-Luostan havaintoasemalta vuodelta 1985, Savela kertoo.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Tuukka Keräsen mukaan tulevaa juhannusta vietetään melko tavanomaisessa säässä Pohjois-Savossa.

-Tällä hetkellä näyttää siltä, että tämän juhannuksen lämpötilat ovat varsin tavanomaisia,  viidentoista ja kahdenkymmenen asteen välillä. Jonkin verran sadekuuroja saattaa juhannukseen mahtua, mutta mitään laajempia sateita  ei ole odotettavissa, Keränen mainitsee.

Millees myö tänä päevänä näläkee siirrettäes? Vieraana Jenni Niskanen – Sitruunainen lohipasta

Juontaja Johannes Teppo sai vieraakseen Kuopion Kaupungin kulttuurisuunnittelija Jenni Niskasen. Raikkaan reseptivinkin lisäksi podcastissa kuullaan Jennin työstä kulttuurin ja tapahtumien parissa sekä muun muassa ”Meidän tarinat” -projektista.

Sitruunainen lohipasta

Ainekset:

– 300 g pastaa

– Vettä, suolaa

– 400 g lohi- tai kirjolohifileetä

– Öljyä

– 1–2 dl ruokakermaa

– Suolaa, mustapippuria

– 1/2–1 tl raastettua sitruunankuorta

– 1 rkl sitruunamehua

– Tillin tai ruohosipulin hienonnettuna

Ohjeet:

1. Keitä pasta suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Paloittele lohi kuutioiksi ja paista ne öljytilkassa pannussa. Lisää joukkoon kerma sekä suola, pippuri ja sitruunankuori ja -mehu maun mukaan.

3. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita varovasti valutetun pastan joukkoon. Sirottele ruoan pinnalle hienonnettu tilli tai ruohosipuli.

Kesäteatteria uudella otteella – Alapitkän Nuorisoseuran kesäteatteriesitys yhdistää liikkeen, musiikin ja puheen

Alapitkän nuorisoseuran kesäteatterin tämän kesän näytelmän on ohjannut Katja Väänänen.

Jäänaskali, tarinoita selviytymisestä -kesäteatteriesitys poikkeaa perinteisestä kesäteatteritarjonnasta. Esityksessä on käytetty paljon liikkeellisiä kerronnan keinoja rinnakkain puheen kanssa. Lapinlahden Alapitkän Nuorisoseuran kesäteatterissa 30. kesäkuuta ensi-iltaan tuleva näytelmä on osa Lapinlahden kunnan 150-juhlavuoden ja Alapitkän nuorisoseuran 125-juhlavuoden juhlintaa.
Minna Kettunen on kirjoittanut teatterille tilauksesta näytelmän käsikirjoituksen ja ohjauksesta ja sovituksesta vastaa Katja Väänänen.
-Minnalla on tietokirjailija tausta eli voidaan luottaa, että kaikki faktat on kohdallaan tekstissä. Minna on tutkinut Lapinlahden ja Alapitkän historiaa ja hän on poiminut mukaan tarinaan jo olemassa olevia tai olleita sukuja, Väänen kertoo.
Näytelmä on aikamatka 1000-luvulta nykypäivään ja se sisältää muun muassa vanhoja savolaisia loitsuja. Pelkkä historian oppitunti esitys ei Väänäsen mukaan kuitenkaan ole, vaan ihmisten elämäntarinat ovat pääosassa.
Esityksessä on käytetty paljon liikkeellisiä kerronnan keinoja rinnakkain puheen kanssa, ja esitykselle sävelletyllä musiikilla on merkittävä osa toteutuksessa. Laura Rukola on toiminut koreografina ja Riitta Hynynen sekä Petra Lisitsin-Mantere ovat vastuussa musiikista.
–  Musiikki ja liike on suuressa osassa näytelmässä puheen lisäksi, Väänänen kertoo.
Vaikka ensi-illan jännitys hiipii mieleen, on Väänänen luottavainen tuotannon valmistumisen suhteen.
-Aina on saatu esitys valmiiksi ensi-iltaan mennessä, Väänänen kommentoi.
Kuuntele lisää podcastista.

Naisvakoojat astuvat valokeilaan – Päivi Laitisen uutuuskirja ilmestyy heinäkuussa

Heinäkuun 4. päivänä ilmestyy uutuustietokirja Naisvakoojat. Kirjan takana on Miilu-lehden päätoimittaja ja tietokirjailija Päivi Laitinen. Hän on tarttunut naisten rooliin vakoilumaailmassa.

Laitisen mukaan naisia on aina ollut vakoojien keskuudessa, mutta heidän roolinsa on jäänyt vähemmälle huomiolle.

– Halusin oikaista tällaista vääryyttä, että naisvakoojat eivät ole olleet mitään tahdottomia onnettomia olentoja, Laitinen kertoo.

Uutuuskirja sisältää joukon mielenkiintoisia persoonia vakoiluhistoriasta, muun muassa kuuluisan Mata Harin tarinan sekä tarinoita 2. maailmansodan vakoojista, Yhdysvaltain sisällissodan aikaisista vakoojista ja Suomessa toimineista venäläisvakoojista.

Myös nykyaikainen vakoilu saa osansa, kun kirja käsittelee vuonna 2010 kiinni jäänyttä venäläisvakoojaa Anna Chapmania. Uusia vakoojatarinoita maailmaan syntyy koko ajan.

– Kun uutisiakin seuraa, että niin vähän väliä kuulee, että nyt on vakooja saatu kiinni siellä ja täällä ja naisia on tietysti siinäkin joukossa, Laitinen toteaa.

Kuuntele aiheesta lisää podcastista.

Kuopio Steelers kohtaa Seinäjoki Crocodilesin – kumpi jatkaa voittoputkea

Kuopio Steelers käynnisti amerikkiläisen jalkapallon Vaahteraliiga kautensa vakuuttavasti. Kolmen vierasottelun jälkeen saldo on tappioton. Päävalmentaja Niclas Carpelan on tyytyväinen joukkueensa alkukauteen ja odottaa innolla ensimmäistä kotiottelua, kun Kuopio Steelers kohtaa Seinäjoki Crocodilesin lauantaina 15.6. Väinölänniemellä. 

Kaudan voitokkaat ottelut ovat antaneet joukkueelle lisää luottamusta.  

-Pari ekaa vastustajaa ehkä ei ollut ihan sarjan kärki kärkipäästä, mutta viime ottelussa voitettiin viime vuoden mestari Porvoo Butchers, Carpela kommentoi. 

Lauantain kotiottelussa haasteet kovenevat. Seinäjoki Crocodiles on ottanut voiton kaikissa neljässä ottelussaan. 

-He ovat voittaneen kauden alun kaikki 4 ottelua. Kyllä tämä on kirjaimellisesti kärkikamppailu, Carpelan mainitsee.  

Kuuntele podcastista minkälaisissa tunnelmissa Kuopio Steelers lähtee kauden ensimmäiseen kotiotteluun. 

Punainen lanka -näyttelyssä kohtaavat yhteisötaide, valokuvataide ja pohjoissavolaisten syvälliset tarinat

Kuopion korttelimuseo on esillä Punainen lanka – Elämän merkityksellisyyttä etsimässä -näyttely. Näyttelyssä kohtaavat yhteisötaide, tunnetaidot, kehollinen tunnetyöskentely ja valokuvataide. Näyttelyn valokuviin on tallentunut pohjoissavolaisten ihmisten syvällisiä tarinoita.

Valokuvateokset ovat syntyneet yhteisötaiteellisen työskentelyn kautta. Kuvattavien ohjaamisesta vastasi kuva- ja yhteisötaiteilija Ulla Remes, kun taas valokuvataiteilija Helena Karhu jatkoi prosessia kuvaustyön kautta.

Henkilökohtaisissa kohtaamisissa on valittu joko kokonainen elämäntarina tai sen yksittäinen hetki purettavaksi. Ulla Remes on hyödyntänyt työskentelyssä kehittämäänsä Tuntumenetelmää, joka keskittyy asioiden havainnollistamiseen ja niistä keskustelemiseen. Kehollinen tunnetyöskentely on sisältänyt punaisen langan konkreettisen käytön.

Näyttelyssä on esillä myös pieni osuus Ulla Remeksen ulkomailla, Lähi-Idässä ja Unkarissa ottamista kuvista.

Näyttely on Ulla Remeksen taiteilijauran 25-vuotisjuhlanäyttely ja kansainvälisesti valokuvaaja Helena Karhun 10-vuotisjuhlanäyttely.

Kuuntele lisää näyttelystä ja sen synnystä podcastista.

kuuntele tästä uudet SAVON AALTOJEN PODCASTIT

ennen 2.4.2024 julkaistut podcastit löydät alla olevista linkeistÄ:

Google Podcasts  

Spotify