Studiossa nyt

Elämäsi monipuolisinta musiikkia

Podcastit

Savon Aaltojen podcasteista löydät parhaimmat poiminnat taajuudella kuulluista haastatteluista, joissa esillä ovat aina monipuoliset aiheet sekä äänessä mielenkiintoiset studiovieraat. Podcastiksi päivittyvät myös kanavan lukuisat erikoisohjelmat. Uutta sekä ennen kaikkea kuuntelemisen arvoista sisältöä päivittyy tarjolle useita kertoja viikossa. Kuuntele ja uppoudu tarinoiden äärelle!

Steelers tavoittelee playoff-paikkaa ja mestaruutta alkavalla Vaahteraliigakaudella

Kuopio Steelersin Vaahteraliigakausi alkaa huomenna lauantaina. Vieraspelissä vastaan asettuu Lohja Crusaders. Steelers on valmistautunut kauteen uuden päävalmentaja Niclas Carpelanin johdolla.

-En tullut ihan tuntemattomaan kaupunkiin. Valmennuksessa on mukana vanhoja pelikavereita, Carpelan kertoo.

Carpelan pelasi Steelersin paidassa kausilla 2008-2009.

Off-season on mennyt Carpelanin mukaan hyvin ja joukkue on valmiina kauteen.

-Olemme päässeet harjoittelemaan laadukkaasti ja määrällisesti hyvin, Carpelan kommentoi.

Viime kausi joukkueelle oli pettymys, kun Steelers jäi playoff-ottelujen ulkopuolelle ollen runkosarjan viides. Joukkue on kuitenkin asettanut tälle kaudelle kovan tavoitteen.

-Tavoitteena on ehdottamasi löytää itsemme playoffseista ja sen jälkeen voittaa jokainen ottelu, mikä tarkoittaa, että ollaan mestareita kauden päätteeksi, Carpelan mainitsee.

Kuuntele lisää podcastista.

Pancho Villa Kuopion yrittäjä paljastaa: Näin ravintola-ala on muuttunut vuodesta 1986

Pancho Villa Kuopion yrittäjä Kari Vepsäläinen ja ravintolapäällikkö Tiia Rossi vierailivat Savon Aaltojen Millees myö tänä päevänä siirrettäes ohjelmassa.

Vepsäläisen mukaan, vuonna 1986 yritystoimintansa aloittaessaan tarjolla oli lähinnä keittoja ja lihapiirakoita. Nyt tarjonta on huomattavasti laajempi – Pancho Villan valikoimasta löytyy yli sata eri annosta. Vepsäläinen on huomannut, että mausteiset ruoat maistuvat suomalaisille yhä enemmän ja on iloinen siitä, että uran alusta on tultu nykypäivän laajaan ja monipuoliseen tarjontaan.

Puhuttaessa ravintola-alan ammattilaisena ravintolassa syömisestä, molemmat myöntävät työn vaikuttavan kokemukseen. Rossin mukaan hän saa palautetta läheisiltään, että hän keskittyy liikaa ympärillään tapahtuvaan ja työskentelytapoihin, kun olisi aika rentoutua. Vepsäläinenkin myöntää tarkkailevansa esimerkiksi palveluaikoja ravintolassa syödessään.

Omia ruokamuistojaan kertoessaan Vepsäläinen mainitsee muun muassa matkustelun myötä tulleet ruokakokemukset. Erityisesti aasialaisen ruoan suolaisten ja makeiden makujen yhdistelmä sekä mausteiset keitot ovat osuneet suomalaisyrittäjän suosikkilistalle.

Tiia Rossi kertoo aloittaneensa ruoka-alalla 12- tai 13-vuotiaana äitinsä rinnalla. Hänen mielestään ravintola-alan työ on monipuolista ja palkitsevaa.

Hän suosittelee kotikokeille helppoa ja maukasta ruokaisaa kanasalaattia.

-Se on niin kätevä, kun  se on niin muunneltavissa, että siihen ei varmasti kyllästy.  on nopea ja hyvä hyvä ruoka, Rossi perustelee resepti valintaansa.

Tiia Rossin ruokaisa kanasalaatti

Broilerin rintafilettä, hyvin maustettuna
Täysjyväpastaa
Salaattia
Kurkkua
Kirsikkatomaattia
Fetajuustoa
Erilaisia hedelmiä oman maun mukaan

Kuuntele lisää podcastista.

Kuopiolainen rallicrosskuljettaja Tommi Hallman ainoa suomalainen Yhdysvaltojen Nitrocross-​sarjassa

Kuva: TOMMI HALLMANIN TIEDOTUS

Kuopiolainen rallicrosskuljettaja Tommi Hallman jatkaa uraansa Yhdysvalloissa syksyllä Nitrocross-sarjassa. Hallmannilla on Yhdysvalloissa edessään viisi kilpailuviikonloppua, joista jokaisen aikana ajetaan kaksi osakilpailua. Näillä näkymin Nitrocrossissa ei tulevalla kaudella muita suomalaisia tule kilpailemaan Hallmanin lisäksi.

– Pitkään puntaroitiin eri vaihtoehtojen välillä viime kauden lopuksi, mutta lopulta selvisi, että Yhdysvaltoihin suunnataan. Urheilubisnes on siellä eri tasolla ja rahaa liikkuu ihan eri tavalla, Hallman kommentoi.

Kausi käynnistyy syyskuussa Virginian osavaltion pääkaupungissa Richmondissa ja kausi päättyy ensi vuoden maaliskuussa Las Vegasin maailmankuulussa kasinokaupungissa.

Tavoitteeksi Hallman on asettanut itselleen Nitrocross-sarjan voiton.

Rallicross on ralliautoilun ja rata-ajon yhdistelmä, joka yhdistää tehokkaat autot ja näyttävät ajolinjat. Kilpailureitit muodostuvat soran ja asfaltin yhdistelmästä. Nitrocross-radalla on lisäksi hyppyreitä. Radalle lähtee usea auto kerralla.

Kuuntele aiheesta lisää Savon Aaltojen podcastista.

Joutsen aiheutti maastopalon Lapinlahdella alkuviikosta – Palomestari kertoo kuinka poikkeuksellisesta ilmiöstä on kyse

Tiistaina 14.5. Lapinlahdella oli maastopalo, jossa paloi arviolta noin hehtaari vanhaa nurmea ja hakkuualuetta. Tämänhetkisen tiedon mukaan palon aiheutti sähkölinjaan lentänyt joutsen.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Antti Korhosen mukaan tällaiset maastopalot ovat jokavuotisia.

-Joka kesä yhdestä kahteen tapausta on, jossa lintu lentää sähkölinjaan ja aiheuttaa valokaaren, josta syntyy maastopalo, Korhonen kertoo.

Myös salamat aiheuttavat kesäisin maastopaloja, mutta suurin osa niistä aiheutuu ihmisen toiminnasta.

-Varmaan 80–90 prosenttia maastopaloista aiheutuu ihmisen toiminnasta. On huonosti sammutettu nuotio tai on poltettu roskia, joista maastopalo on lähtenyt, Korhonen kommentoi.

Maastopalojen suhteen kevät on ollut normaali Pohjois-Savossa.

-Maastopaloja on ollut tavanomainen määrä tänä keväänä. Maastopalojen mukana on tänäkin keväänä palanut rakennuksia, Korhonen kertoo.

Korhonen muistuttaa, että maastopalovaroituksen aikaan ei saa sytyttää avotulta. Avotulella tarkoitetaan nuotiota tai muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tuli voi päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin seurauksena. Nuotion lisäksi esimerkiksi kertakäyttögrilli on avotuli. Pohjois-Savossa on voimassa edelleen maastopalovaroitus.

Tästä keväästä alkaen Ilmatieteen laitos ei ole antanut enää ruohikko- ja metsäpalovaroituksia, vaan käytössä on yksi varoitustyyppi, maastopalovaroitus.

Kuuntele lisää podcastista.

Taidemuseo Eemilin viereinen metsä muuttuu taidenäyttelyksi Lapinlahdella

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastussa valmistaudutaan Taidemetsän avajaisiin. Taidemetsä on Taidemuseo Eemilin viereiselle metsäalueelle ja on avoinna koko kesän. Näytteillä ulkoilmassa on taideteoksia aina savitöistä ilmassa leijuviin teoksiin.

Taideteokset ovat tehneet koululais- ja harrasteryhmät kevään aikana. Mukana on reilu kymmenen yläsavolaista ryhmää. Teokset ovat rakennettu luonnonmateriaaleista.

-Yksi päiväkotiryhmä oli lähtenyt liikkeelle sadusta. Aluksi oltiin luettu satua ja tarinoitu ja sen perusteella lapset olivat saaneet ideoida. Tämän pohjalta lähdettiin rakentamaan teosta, kertoo arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastusta taidekasvattaja Laura Rukola.

Avajaiset Taidemetsässä pidetään osana keskiviikkona 15.5. klo 10–18. Tarjolla on pientä avajaistarjottavaa, runoja sekä kädentaitopaja, josta luodaan yhdessä avajaispäivän taideteos. Koko päivän aikana on saatavilla opas kertomaan teoksista Taidemetsässä.

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu ja Taidemuseo Eemil järjestävät Taidemetsään tapahtumia ja omatoimiohjelmaa pitkin kesää.

Kuuntele lisää Taidemetsästä podcastista.

Lauantaivieraat Pirjo Heikkilä ja Sanna Stellan kertovat yhteisestä kirjaprojektistaan – tekivät legendaarisia juttuja ja pölhöjä iltasatuja

Suomalaisten suuresti rakastamat näyttelijät ja esittävän taiteen moniammattilaiset Pirjo Heikkilä ja Sanna Stellan julkaisevat yhdessä kesäkuun 17. päivä lastenkirjan, joka on saanut nimekseen Pirjo-täti ja Sanna-täti: Kukkumaanmenoaika (WSOY).

Tässä humoristisessa koko perheen teoksessa Heikkilä ja Stellan ovat kirjoittaneet tätihahmojen ominaisuudessa legendaarisia juttuja ja pölhöjä iltasatuja, jotka varmasti onnistuvat naurattamaan toki lapsia, mutta myöskin aikuisia. Varsinkin kun satujen väleissä myös tädit itse pääsevät ääneen.

Näitä tätien hupsuja juttuja kuvittavat Tiina Konttilan hersyvän hauskat kuvat.

Televisiossa esimerkiksi Siskonpeti- ja Rakkaat lapset -sarjoista tutuksi tulleet Pirjo Heikkilä ja Sanna Stellan kohdataan yhdessä myös Miitta Sorvalin kanssa syksyllä Kuopiossa, kun jo 11 vuoden ajan ihmisiä ilahduttanut teatteriesitys Kaikki äitini, kaikki tyttäreni saapuu Kuopion kaupunginteatteriin. Vierailuesitykset nähdään 17.-18.9.2024 kello 19 Minna-näyttämöllä.

Tämän Pirjon ja Sannan kirjoittaman lastenkirjan tunnelmia sekä kaksikon tämän hetken ajatuksia kuultiin Savon Aalloilla, kun Pirjo ja Sanna olivat Sami Turusen lauantaivieraina kertomassa aiheesta enemmän.

 

Ravintolapäällikkö Sanna Laakso: ”Hyvä palvelu erottaa loistavan kahvilan hyvästä”

Kahvilavieraaksi Savon Aalloille istahti ravintolapäällikkö Sanna Laakso. Laakso johtaa Sokoksella olevia Pressoa, Coffee Housea sekä Hesburgeria.

Laakso on työskennellyt yli 20 vuotta PeeÄssällä.  Uransa alun hän oli kokkina keittiössä ennen kuin hän löysi intohimonsa asiakaspalveluun.

-En usko, että olisin näin pitkään ollut yhdellä työnantajalla, jos se työnkuva ei olisi muuttunut ja työ ei olisi niin mielenkiintoista kuin mitä se on ollut, Laakso toteaa.

Laakso kertoo, että juuri työn monimuotoisuus ja jatkuva kiinnostavuus on pitänyt hänet PeeÄssällä uransa alusta saakka. Hänen mukaansa työskentely yhdessä ja samassa yrityksessä ei olisi muuten ollut mahdollista.

Laakson mukaan henkilökunta on avainasemassa kahvilan menestymisessä. Heidän harteilleen jää vastuu asiakkaille miellyttävän kokemuksen tuottamisesta. Laakson mielestä hyvä palvelu onkin se tekijä, joka erottaa loistavan kahvilan hyvästä, sanoo Laakso.

Vaihtaessaan vapaalle Laakso nauttii perheensä ja koiransa seurasta. Luonto on hänelle tärkeä akkujen latauspaikka pitkän työpäivän jälkeen. Urheilullinen ravintolapäällikkö harrastaa myös crossfitiä.

Kuuntele lisää Sanna Laakson ajatuksia ja kokemuksia sekä kahvilakulttuurista laajemmin hänen Kahvilavieras podcastista.

Kuopion säästösuunnitelma herättää keskustelua – Vehmersalmen pitäjäraati aikoo vaikuttaa

Kuopio julkisti talouden tasapainotusohjelmansa toukokuun alussa Sen avulla on tarkoitus saada 35 miljoonan säästöt. Listauksessa on mukana myös muun muassa Vehmersalmen yläkoulun lakkauttaminen.

Savon Aaltojen pitäjäraatiradiossa vierailleen Vehmersalmen pitäjäraadin puheenjohtajan Mauno Kumpulaisen puhelimeen alkoi tulla huolestuneita yhteydenottoja tasapainotusohjelman tultua julki.

– Minä koitin ihmisiä rauhoitella, että nythän uutisissa olevat asiat ovat vielä esityksiä. Päätöksiä ei ole tehty mihinkään suuntaan. Nyt on meillä se vaikuttamisen mahdollisuus, Kumpulainen toteaa.

Pitäjäraadilla on tarkoitus ottaa kantaa ja vaikuttaa kaupungin tasapainotusohjelmaan.

– Kyllä me kantaa tullaan ottamaan ihan varmasti. Koitetaan vaikuttaa ihmisiin ja tuoda eri skenaariot esille ja etsiä se helpottavin tekijä, millä saataisiin esimerkiksi kevyemmällä mallilla asiat vietyä maaliin, Kumpulainen kertoo.

Pitkien välimatkojen Vehmersalmella Pitäjäraadin roolina on toimia muun muassa matalan kynnyksen toimijana ja järjestää arjen palveluita pitäjän asukkaille. Suuri osa budjetista kuluu asiointikyytien järjestämiseen, sillä julkisia liikenneyhteyksiä on tarjolla vähänlaisesti.

Pitäjäraadin toiminta on monipuolista. Mukana on monia yhteistyökumppaneita, ja niin nuoret kuin vanhusväestö otetaan huomioon. Esimerkiksi nuorille tarjotaan töihin valmistautumiseen liittyvää koulutusta, kuten työnhakukurssi ja hygieniapassin suoritusmahdollisuus.

Pitäjäraadit ovat osa kaupungin kansalaistoiminnan palveluita. Pitäjäraadit tarjoavat alueen asukkaille demokratiaa, väylän kehittää alueensa palveluita, yrittäjyyttä sekä asukkaiden hyvinvointia.

Savon Aaltojen pitäjäraatiradio-ohjelmasarjan viidennessä osassa tutustutaan tarkemmin Vehmersalmen pitäjäraadin kuulumisiin ja sen toimintaan.

 

kuuntele tästä uudet SAVON AALTOJEN PODCASTIT

ennen 2.4.2024 julkaistut podcastit löydät alla olevista linkeistÄ:

Google Podcasts  

Spotify